Stela Män

Yoga för Stela män är ett koncept som jag myntade redan 2009 och som jag, till min stora glädje, ser att många yogaskolor nu tagit efter.
Det har blivit en succé och det är ständig kö till varje kurs. Jag har en väldigt tillåtande attityd i mina klasser och det blir många skratt. Det är en yoga där man stannar en lite längre stund i ställningarna så att kroppens muskler, bindväv och leder hinner anpassa sig.

När jag var 45 år hade jag ständiga ryggproblem och levde ett väldigt stressigt liv. Jag fick då rådet av min massör att snarast börja strecha. Jag upptäckte till min fasa att mina skuldror var så stela att jag knappt kunde sätta händerna på njurarna än mindre sträcka armarna raka mot taket. Vid en framåtböjning med raka ben var det knappt att jag kom förbi knäna med fingertopparna.

Så pga stress, och för mycket sittande var höftböjarmusklerna så tighta att ryggproblemen avlöste varandra. Jag hade ischias, ont i rygg, nacke och axlarna. Trots att jag tränade allt möjligt blev jag stelare och stelare och fick mer ont.
När jag började med yoga fick jag ganska snabbt lindring i ryggen och ökad rörlighet. Ofta var det bara jag och någon man till i gruppen, resten var flexibla kvinnor som kunde slå knut på sig själva. Det var lite jobbigt för egot, tävlingsinriktad som jag var. Yogalärarna var dessutom mest kvinnor som utgick från den kvinnliga kroppens rörelsemönster. Kvinnor har generellt mindre muskelmassa och är därför ofta lite mjukare redan från början.

Därför startade jag en kurs som utgår från mannen och som fokuserar på nacke, axlar, rygg, höfter och magens djupa muskler. Det är en yoga som alla kan göra men som ändå är utmanande. Du kommer att svettas ordentligt och det ger en skön avslappning i alla muskler efteråt. Du får oerhört snabbt ett resultat.

Karolinska institutet har t.ex. bevisat att alla som börjar med yoga blir bättre i ryggarna, några helt besvärsfria. Jag lägger mycket stor vikt vid anatomi och rätt biomekanik för att undvika skador och har dessutom mycket fokus på andningen som bl.a. hjälper oss hantera stress.
Rörlighet och en smärtfri rygg är ett måste för att må bra. ”Use it or lose it” gäller verkligen rörligheten i våra kroppar.

Så fråga dig själv om du vill kunna stå på ett ben och ta på strumpan när du är 75 år eller om du måste sitta ner och lyfta upp benet på låret för att kunna ta på den, som du kanske redan gör? 🙂 Om du vill fortsätta att ha rygg-axel och/eller nackproblem eller om du vill göra något åt det?
Först steget kan vara att testa lite yoga för stela och modiga män.
Varmt välkomna,
Torgny

Jag, Torgny, driver Yoga i Höllviken AB sedan 2005. 
Stilen är Hathayoga inspirerad av bl.a. Anusara
. Jag har en RYT 500 Yoga Alliance certifiering och har utbildat tusentals personer på olika kurser varav många män.