Effekter av yoga

Allmänt om yoga

Yoga är något man kan börja med när som helst och utöva under hela sin livstid. Man blir aldrig fullärd, det är enkelt att utöva, (man bara rullar ut sin matta) och det är hela tiden utvecklande.

De första gångerna man gör yoga får de flesta en ”aha” upplevelse och en stark känsla av välbefinnande. Det är en känsla som närmast kan beskrivas som att ”hitta hem”. Känslan kommer av att man har varit starkt ”närvarande”.
Som barn upplevde vi nämligen närvaron dagligen och därför känner vi så väl igen den känslan, och när man får den tillbaka vill man direkt ha mer. Man är fast och vill göra yoga igen.

Yoga lovar inte ett evigt liv, men ger bra förutsättningar för ett gott liv. Genom att praktisera yoga håller vi kroppen i ett så bra skick som möjligt, och kan i bästa fall fördröja den genetiska påverkan.

Några av de vanligast förekommande effekterna av yogaträning
När du börjar med Hatha yoga föryngrar du hela kroppen. Du märker snabbt hur du får en rakare hållning, blir starkare, smidigare och mer balanserad. Allt kommer om du är regelbunden.
Olika spänningar i kroppen skapar en obalans, som kan ge upphov till smärtor, vilket kan påskynda åldrandet. De olika rörelserna man gör på ett yogapass får muskler, leder och skelett att röra på sig genom sammandragning, sträckning och inte minst genom avslappning. Yogaövningar påverkar hela nervsystemet positivt och får kroppen att utsöndra endorfiner, som kan avhjälpa smärta och ge en tydlig känsla av hälsa och välbefinnande, kort sagt, yoga gör att du mår bättre!

-Yoga ger mer styrka, större smidighet, bättre balans, större kroppskännedom, inre stillhet och avslappning.
-Yoga ger bättre fungerande matsmältning, starkare nervsystem, och förbättrar blodcirkulationen.
-Yoga är bra mot stress, man lär sig att bättre lyssna till kroppens signaler och man sover bättre.
-Yoga lär dig styra din andning och ger dig därmed bättre kontroll på sinnet.
-Yoga korrigerar ofta felställningar och obalanser i kroppen och gör att värk och spänningar i rygg, axlar, nacke och huvud blir avsevärt mindre och kan försvinna helt.

Allt detta händer så klart inte efter din första yogalektion, även om du säkert redan då kommer att uppleva något helt nytt. Fördelarna med yoga kommer efterhand och är individuella. I gengäld håller resultaten i sig om du tränar regelbundet.

Men yoga kan också, efter ett tag, vara som en som en berg- och dalbana i känslomässiga upplevelser. Ena gången kan passet vara som honung och sammet, nästa gång är det som taggtråd och klipulver. Så upplever de flesta yoga, och det är då det är lätt att sluta, när motståndet kommer, speciellt om man ser yoga som en ”sport”. Sporter byter man ju lite då och då för att man får motstånd, inte utvecklas snabbt nog eller tröttnar. Då ger man upp och testar något annat.

Kanske tänker du…
att du skulle vilja prova, men att du nog är för stel eller för otränad. Inget kan vara mer fel. Vi uppmuntrar alla, men speciellt dem som kommit en bit på väg genom livet att göra yoga. Ju stelare desto bättre eftersom du då har ett ”motstånd” att arbeta mot. 🙂 Som ung provar man hela tiden på nya saker, men man tröttnar också snabbt. Få blir kvar så länge att de känner yogans fulla effekt. När man blivit lite äldre vill man kanske ha något mer beständigt, och då finns det inget bättre än yoga, eftersom man kan utöva det under hela sin livstid!

Känner du för att testa, är du välkommen att skicka ett mail till: info@yogainfo.se